Sivut

torstai 12. tammikuuta 2012

Nostalgialeivontaa

Yksittäinen leipomus, jota olen elämäni aikana useiten leiponut (sämpylöiden lisäksi) on mokkapalat. Ensimmäinen kerta oli varmaan kolmannella luokalla, ja siitä lähtien olen metsästänyt täydellistä mokkapalareseptiä. Mokkapaloista tulee mieleen 90-luku, ala-aste, koulun myyjäiset ja kaverien kanssa vietetyt leivontahetket koulun jälkeen.


Edellisestä mokkapalojen leivontakerrasta oli kulunut aikaa. Kuorrutuksen tekeminen on aina ollut minulle suuri ongelma. Olen testannut kymmeniä eri versioita, mutta kuorrutus tuntuu aina menevän pieleen, lähinnä ulkonäöllisesti. Innostuin kuitenkin viime viikolla, kun Hesarin ruokatorstai-sivulla oli juttu mokkapaloista. Se on Suomen googlatuin resepti! HS julkaisi Bulbuli-nimimerkin, 2 miljoonaa klikkausta saaneen mokkapalareseptin. Ajattelin, että tällä kertaa on pakko onnistua! Noh, pieleenhän se meni. Kuorrutus jähmettyy muutamissa sekunneissa levyltä nostamisen jälkeen, mikä tekee sen levittämisen todella hankalaksi. Ongelmana on siis ulkonäkö. Maussa ei onneksi ole vikaa ;)

Tässä kuuluisa resepti, jota käytin (tein tosin puolikkaan annoksen):

Mokkapalat
pellillinen

200 g voita
4 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta (Van Houten tms.)
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria (itse käytin kyllä vaniljasokeria)
2 dl maitoa

Kuorrutus:

50 g voita
1 pkt (500 g) tomusokeria
5 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta (laitoin kyllä enemmän kun päällyste näytti kovin vaalealta yhdellä ruokalusikallisella)
2 tl vanilliinisokeria (jälleen kerran itse laitoin vaniljasokeria)

1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sokerivaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää viimeiseksi voisula.
4. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
5. Anna pohjan jäähtyä, valmista sitten kuorrutus.
6. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.
7. Sekoita muut aineet keskenään ja sekoita voisulaan.
8. Levitä kuorrutus nopeasti pohjan päälle, koristele halutessasi nonparelleilla tai strösseleillä.


Haluaisinkin kysyä, onko teillä lukijoilla vinkkejä tähän nostalgiseen reseptiin? Omasta mielestäni tuon reseptin kuorrutteen voimäärä vaikutti aika pieneltä... Kaikki apu on tervetullutta Täydellisen Mokkapalareseptin etsinnöissä! :)

2 kommenttia:

  1. Moi! Mulla on täydellisten mokkapalojen resepti (!!!) , mihin olen kuorrutuksen vielä kaksinkertaistanut niin on helppo saada riittämään, ihan kuin koulun myyjäisistä ostetut aikanaan :) Laitan sen sulle lähipäivinä vaikka s.postiin!

    -K

    VastaaPoista
  2. Oo, kivaa! Sähköpostia voit laittaa osoitteeseen lookingforclementines ät hotmail.com :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...