Sivut

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Sämpylöitä omasta uunista

En ole mikään leivän suurkuluttaja, ja viime aikoina olen jopa yrittänyt vähentää leivän syömistä hiilihydraattien vähentämisen toivossa. Yksi asia on kuitenkin, mistä en halua luopua - itse tehdyt sämpylät.



Leivon sämpylöitä aika usein monestakin syystä. Ensinnäkin, on naurettavaa maksaa kaupan kuivista sämpylöistä älytöntä kilohintaa, kun parempaa saa halvemmalla tekemällä itse (no, poikkeuksiakin on - Ullan Pakarin kaurasämpylät esimerkiksi tai en-nyt-muista-kenen kaurabirksit herkuttelutilanteissa). Sitäpaitsi, uskon että itse tehdyt sämppärit ovat terveellisempiä siinä mielessä, että voi itse kontrolloida, minkälaisia jauhoja käyttää. Lisäksi tiedät tasan tarkkaan, mitä suuhusi panet kun olet sämpylät alusta asti tehnyt itse.


Resepti, jonka kanssanne jaan, on pitkän kehittelytyön tulosta. Kannattaa kokeilla, mikä on itselle paras jauhokombo, ja erilaiset siemenet sopivat taikinaan varmasti paremmin kuin hyvin. Olen pyrkinyt kehittelemään mahdollisimman terveellisen, mutta hyvänmakuisen reseptin!

Tuulin terveyssämpylät
22 kpl

0,5 l vettä
1 pss kuivahiivaa
7,5 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
2 tl hienoa merisuolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 raastettu porkkana (n. 1,5 dl, voit halutessasi laittaa kaksikin porkkanaa)
1 dl pellavansiemenrouhetta

1. Sekoita kulhossa sämpyläjauhot, ruisjauhot ja kuivahiiva.
2. Lämmitä vesi reilun kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta)
3. Sekoita lämmin vesi jauhojen kanssa ja ala vaivata.
4. Lisää vaivatessasi kaurahiutaleet, merisuola ja hunaja.
5. Vaivaamisen loppuvaiheilla lisää rypsiöljy, porkkanaraaste ja pellavansiemenrouhe.
6. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja. Jos taikina taas pääsi liian kuivaksi, lisää hieman öljyä.
7. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä puolen tunnin ajan.


8. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, jaa se puoliksi.
9. Ota toinen puoli jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pötkö, josta leikkaat samankokoisia paloja. Jos taikina tuntuu jäävän pahasti sormiin kiinni, lisää jauhoja muotoillessasi taikinaa.
10. Pyörittele sämpylöitä jauhotetulla pöydällä ja laita ne sitten uunipellille liinan alle kohoamaan noin 5 minuutiksi.
11. Paista sämpylöitä 225 asteen lämpöisessä uunissa noin 15 minuuttia.

Tekaisin myös ravintosisällön per sämpylä (tämä pitää paikkansa, jos teet taikinan niin, että siinä on yksi porkkana ja sämpylöitä tulee 22 kappaletta):
134 kcal
Hiilihydraatteja 21,4 g
Rasvaa 3,5 g
Proteiinia 4,7 g


Mielestäni sämpylät maistuvat parhaalta iltateen ja salaatin kanssa juuri leivottuina, tai luksuseväänä seuraavana päivänä. Useimmiten teen sämpylöitä sunnuntai-iltana, jolloin niitä jää myös maanantain aamupalaksi tai evääksi ja sitten vielä pakastettavaksi. Jos et erityisesti pidä leipomisesta tai siihen ei ole usein aikaa, kannattaa tehdä iso taikina kerralla ja laittaa sämpylät jäähtyneinä pakkaseen!


Maistuvaa maanantai-iltaa!

7 kommenttia:

  1. Nam, kuulostaa hyvältä sämpyläohjeelta! Ja olen vakaasti sitä mieltä, että niin paljon ei koskaan saa vähentää hiilihydraatteja ruokavaliostaan, etteikö silloin tällöin voisi syödä itse leivottuja sämpylöitä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ginger! Ja hyvin sanottu :)

    VastaaPoista
  3. Itsetehdyt sämpylät on kyllä ihan parhautta! :) Varsinkin juuri uunista tulleet ja kun voi sulaa vielä siihen päälle...nom nom... ^^

    VastaaPoista
  4. Niinpä, Minna :) Alkoikin tehdä mieli sämpylää :D

    VastaaPoista
  5. Tein näitä ja tuli hyviä! :)Kiitos hyvästä ohjeesta. tässä versioni: http://liisalla.blogspot.fi/2013/02/rouheiset-sampylat.html

    VastaaPoista
  6. Moikka! Tein tällä ohjeella mahtavia sämpylöitä, kiitos! Olisin mielelläni merkannut sivusi instagram kuvaani, mutta en löytänyt ainakaan blogisi nimellä sivuja :(

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...