Sivut

tiistai 22. toukokuuta 2012

Sitruunakanaa + lisukkeet

Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat yleensä joko kasvis- tai kalareseptejä johtuen siitä, että olen ollut 13-vuotiaasta kasvissyöjä (joka tosin syö kalaa eli mistään kunnon vegetarismista ei ole kyse). Viime aikoina olen kuitenkin yrittänyt opetella maistelemaan myös liharuokia, jotta tarpeen tullen kykenisin niitä syömään - onneksi tosin sellaiset tilanteet ovat todella harvassa. Olemme myös muutaman kerran kokanneet poikaystävän kanssa kanaruokaa, jonka reseptin seuraavaksi teille julkaisen. Olemme metsästäneet luomukanaa ympäri Helsinkiä, mutta nähtävästi sellaista ei Suomesta saa.

Vaikka lukijoiden joukossa olisi vannoutuneita kasvissyöjiä, kokeilkaa ainakin sinapinsiemenperunoita ja sitruunamajoneesia! Ne ovat todella hyviä muidenkin ruokien lisukkeina ja helppoja valmistaa.

En halua erityisesti luokitella itseäni, mutta syön silti mieluiten kasvis- tai kalaruokaa. Mielestäni lihan kuuluu olla juhlaruoka, ei jotain mitä syödään joka päivä. Ilman sen suurempia ideologisia pohdiskeluja, reseptin pariin! Tämä on siis meille juhlallisempi perjantai-illan ateria. Resepti on peräisin mainiosta Glorian Ruoka&Viini -lehdestä (1/2012), tosin hieman muunneltuna.


Sitruunaglaseerattu broileri, sinapinsiemenperunat ja sitruunamajoneesi
kahdelle - neljälle, riippuen broilerinkoipien ja vihannesten määrästä

broilerinkoipia haluttu määrä, esim. 800 g neljälle
3 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä

Sitruunaglasyyri
1 (luomu)sitruuna
½ dl hunajaa
½ tl paprikajauhetta
½ tl cayennepippuria

Sinapinsiemenperunat
haluttu määrä suuria jauhoisia perunoita (Rosamunda)
haluttu määrä suuria porkkanoita
4-8 salottisipulia
maun mukaan rosmariininoksia tai kuivattua rosmariiniä (itse laitan ihan reilusti)
n. 3 rkl öljyä
2 rkl sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä 

Sitruunamajoneesi
1 kananmunankeltuainen
1 ½ tl dijoninsinappia
1 (luomu)sitruunan kuori hienoksi raastettuna
2-3 tl sitruunan mehua
3/4 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
1-2 rkl vettä 

1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.



2. Valmista ensin glasyyri: Raasta sitruunankuori ja purista -mehu pieneen kattilaan. Lisää hunaja ja mausteet. Keitä muutama minuutti, kunnes seos on siirappimaista.


3. Kuumenna paistinpannu, lisää voita ja paista broilerinkoivet kullanruskeaksi ja rapeaksi.

4. Laita broilerinkoivet uunivuokaan. Mausta koivet suolalla ja pippurilla ja valele pinta reilusti glasyyrillä.

5. Pese perunat ja porkkanat huolella ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuori ja halkaise sipulit.

6. Laita perunat, porkkanat ja sipulit uunipellille. Nypi joukkoon rosmariininlehtiä, lisää osa kokonaisina. Lisää öljy ja sinapinsiemenet ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. 
 
7. Kypsennä broilerinkoipia ja perunoita 220-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat ruskistuneet ja broileri paahtuneen kiiltävää. Valele broileria vuokaan valuneella glasyyrillä molemmin puolin 10 minuutin välein. Kääntele myös perunat kerran kypsentämisen aikana.


8. Sillä aikaa kun broilerit ja vihannekset ovat uunissa, valmista sitruunamajoneesi: Sekoita keltuainen, sinappi, sitruunankuori ja -mehu sekä sokeri ja suola sauvasekoittimella. Lisää öljyä ensin tipottain samalla sekoittaen ja lopuksi pienissä erissä, jotta rakenteesta tulee tasainen. Lisää vettä, kunnes majoneesi on sopivan löysää. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.


9. Tarjoile sitruunabroileri sinapinsiemenperunoiden ja sitruunamajoneesin sekä vihreän salaatin kanssa.

Tämä ateria vaatii vähän vaivaa, mutta kahdestaan se on helppo valmistaa. Olin ekalla kerralla yllättynyt, miten helppoa majoneesin tekeminen itse on! En todellakaan enää osta lisäaineilla kyllästettyjä, kuukausia jääkaapissa säilyviä, liian isoissa purkeissa myytäviä (kevyt)majoneeseja, kun kerran sen tekeminen on itse näin helppoa. Todella hyvää minkä vain uunivihannesten tai ranskalaisten kanssa! Maustamalla majoneesia saa muuteltua kuhunkin ateriaan sopivaksi: enemmän sinappia, ilman sitruunaa, vaikkapa valkosipulimurskaa joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...