Sivut

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Sieniviikonloppu & -resepti

Kerrassaan mukava viikonloppu takana hyvän ruuan ja ulkoilun merkeissä. Olimme poikaystäväni kanssa hänen vanhempiensa luona kylässä ja kävimme kaikki yhdessä sieniretkellä metsässä.


Suppilovahveroita oli aivan mieletön määrä metsässä, kaikkea ei tosiaankaan saatu kannettua sieltä pois. Tosin loppupeleissä olin tyytyväinen jokaisesta metsään jätetystä sienestä, koska itse poimiminen oli vain puolet työstä - sienten putsaamisessa oli todella suuri työ.


Poimimme nelistään sellaiset 45 litraa sieniä - huh mikä määrä! Suppilovahveroiden lisäksi löytyi muutama herkkutatti, kantarelli sekä rouskuja (joita minä en ennen tätä sienireissua tosiaankaan tuntenut).


Suppilovahverot paistettiin puhdistamisen jälkeen pannulla, jotta niiden entsyymitoiminta loppuisi. Sitten ne valutettiin lävikössä, laitettiin pakastepusseihin ja jäähtyneenä pakkaseen. Heti samana päivänä herkuttelimme savulohella ja suppilovahverokastikkeella, nam!


Herkkutatteja löytyi vain kolme, mutta ne olivat niin suuria, että niistä riitti meille poikaystävän kanssa täksi päiväksi sienirisottoon ainekset. Googlailin hakusanalla "tattirisotto", ja löysin tämän reseptin. Muunsin reseptiä kuitenkin hieman, sillä mikä ihmeen risotto se on, johon ei valkoviiniä tule! Muutenkin koin tarvetta soveltaa parissa kohtaa.


Risotto onnistui hyvin, ja meillä sattui olemaan kotona juuri sopiva viinikin risoton seuraksi, jota voin teillekin suositella: yhdysvaltalainen Rainstorm Pinot Gris. Mainio sunnuntaipäivällinen! Niinpä jaan reseptin teidän kanssanne.


Sitruunainen tattirisotto
kahdelle

200 g tuoreita tatteja
1 pieni sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
1,5 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 tl kuivattua timjamia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
6 dl kasvislientä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl hunajaa
2 tl voita
parmesaania
(persiljaa)

1. Puhdista ja pilko tatit. Paista niitä kuumassa kattilassa niin kauan, että neste haihtuu.
2. Pilko sipuli ja valkosipuli, lisää kattilaan öljy ja sipulit. Kuullota muutama minuutti.
3. Lisää risottoriisi ja kuullota muutama minuutti siten, että riisit muuttuvat läpikuultaviksi.
4. Lisää valkoviini. Sekoittele niin kauan, että viini imeytyy riisiin.
5. Lisää sitruunankuori, timjami, suola ja pippuri.
6. Anna risoton porista yhteensä noin 20 minuuttia. Lisää kasvislientä tasaisin väliajoin, jotta se imeytyy riisiin. Muista sekoitella aina aika ajoin.
7. Kun risotto alkaa olla kypsää, lisää sitruunanmehu, hunaja ja voi. (Voit myös lisätä noin 0,5 dl parmesaania tässä vaiheessa, itse tykkään lisätä sen vasta lautaselle.) Sekoita.
8. Raasta annosten päälle parmesaania. Koristele halutessasi tuoreella persiljalla.



Suppilovahveroita kokeillaan seuraavaksi - ainakin pizza on suunnitteilla. Jos teillä on jotain hyviä sienireseptejä, jakakaa ihmeessä linkkejä ja vinkkejä kommenttilaatikon puolella!

Mukavaa sunnuntai-iltaa & mainiota seuraavaa viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Nam, suppilovahverot ja herkkutatit ovat kyllä sienistä herkullisimpia, hienon sienisaaliin olette saaneet! Tuo risotto kuulostaa myös todella hyvältä, pitääpä kokeilla sitä jos onnistun joskus löytämään sieniretkellä herkkutatteja. Ja olen täysin samaa mieltä, valkoviini kuuluu ehdottomasti risottoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, olin aika yllättynyt tuosta sienimäärästä! Jos sienet vain putsaisivat itse itsensä, niin toisenkin retken olisi voinut tehdä. Herkkutateissa on se huono puoli, että ne eivät kasva ryppäissä niin kuin suppilovahverot ja kantarellit - mutta jo muutama voi riittää risottoon niiden ison koon ja kiinteyden vuoksi, kuten juuri tuli todistettua :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...