Sivut

perjantai 1. helmikuuta 2013

Baskimaa 5: Ruoka!

Voi kauhistus miten pitkään onkaan venynyt tämän postauksen kanssa... Pahoittelut! Tämä on siis viimeinen osa Baskimaan reissun kertomuksia. Nyt siis vihdoin baskiruuan kimppuun.

Baskimaassa syödään eniten pintxoja eli baskilaisia tapaksia. Pintxot ovat usein tuollaisia patongin palan päälle koostettuja pikku naposteltavia, joiden täytteet vaihtelevat artisokasta mustekalaan. Espanjalaiset usein näkevät ystäviään lasillisen ja muutaman pintxon ääressä, mikä on mielestäni ihan mahtava tapa. Kunpa Suomessakin olisi tällaista saatavilla! Pintxojen hinnat vaihtelevat eurosta viiteen riippuen pintxopaikan hienoudesta ja käytetyistä raaka-aineista.


Aamuisin syötiin kahvilassa kroisantteja, juotiin café con lechet ja zumo de naranjat. Pakko muuten sanoa, että nuo aamuiset tuorepuristetut appelsiinimehut olivat ihan parhaita! Olen tosi tarkka appelsiinimehujen suhteen, eikä päiväni käynnisty ilman lasillista. (Suomessa paras hinta-laatu -suhde on mielestäni God Morgoneissa, erityisesti Brazil-Cuba on mieleeni.) Siksipä nuo tuorepuristetut mehut olivat kaivattua luksusta minulle.


Myöskään makeilta herkuilta emme säästyneet reissun aikana. Yhtä jos toista herkullista kakkua tuli maisteltua.Varsinaisissa ravintoloissa emme käyneet kovin monessa, koska tuntui, ettei niitä liiemmin ollut! Halusin kuitenkin välillä saada eteeni ihan oikeaa lämmintä ruokaa pintxojen sijaan, ja löysimmekin muutaman tosi kivan paikan. Pintxo-paikoissa joutuu tosiaan lähes aina seisomaan ja ruuasta saa taistella, kun tiski on tupaten täynnä huutavia espanjalaisia. Niinpä ravintolaillalliset olivat mukava lepohetki ruuan metsästyksessä.
Ylläolevat kuvat ovat eräästä kivasta ravintolasta San Sebastianista. Kun tilasimme jälkiruuan jälkeen carajillo de Baileysit (jos et ole maistanut, ja menet Espanjaan, niin kokeile ihmeessä! mahtava päätös aterialle kuin aterialle) ja viskit, niin niiden mukana tuotiin tuollainen hauska puinen keksilaatikko.A Fuego Negro oli erikoinen pintxo-paikka, jossa kävimme useamman kerran. Pintxot olivat todella laadukkaita ja niitä oli myös lämpiminä. Tuo mini-hamburguesa oli paikan bravuuri, mutta poikaystäväni ei ollut siitä niin vakuuttunut. Pintxojen nimet olivat seinällä vain baskiksi, mutta tarjoilijat kyllä antoivat listan myös espanjaksi/englanniksi, jos näytti hieman hämillään olevalta. Kyseinen paikka löytyy siis San Sebastianista, suosittelen sitä, jos sinne päin olet matkustamassa!


Yhdessä pintxo-paikassa poikaystäväni tilasi merisiiliä, jota minäkin maistoin - ei ollut minun juttuni, mutta poikaystävä tykkäsi.Ruuat olivat pääsyy Baskimaahan matkustamiseen, emmekä joutuneet pettymään. Pintxot olivat hyviä ja halpoja, eikä juomapuolessakaan ollut valittamista. Paikallinen pirskahteleva viini txakoli maistui niin hyvin, että toin muutaman pullon matkalaukussa kotiinkin. Baskeilla on todella mahtava ruokakulttuuri, joka on jo riittävä syy Baskimaahan matkustamiseen, vaikka esimerkiksi San Sebastian upeaissa rannoissakaan ei ole valittamista.

Aiemmat Baskimaan postaukset:

Baskimaa 1: Bilbao
Baskimaa 2: Tuliaiset
Baskimaa 3: San Sebastian, osa I
Baskimaa 4: San Sebastian, osa II

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...