Sivut

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Keittoa kipeälle

Kuinka ironista - maanantai-iltana olen kokkaamassa ruokaa, kun poikaystävä tulee kotiin.

Poikaystävä: Mitä sä kokkaat?
Minä: Kanakeittoa.
Poikaystävä: Ai ootko sä kipeä?
Minä: No en, vaan oon pitkään halunnut kokeilla Eevan kanakeittoreseptiä.

(Tätä muuten seurasi poikaystävän vitsikäs kommentti "mun kaiffari Eevasta", koska puhun Eeva Kolusta aina pelkällä etunimellä ikään kuin tuntisin hänet. Hän on paitsi lempibloggaajani, myös monien suosikkireseptieni äiti, joten mielessäni olemme tulleet tutuiksi, vaikken koskaan Eevaa olekaan tavannut.)

Seuraavana yönä herään kuumeiseen oloon, kipeään kurkkuun ja yskään. Onneksi keittoa jäi vielä tiistaillekin.


Eevan kanakeitto
3-4 annosta
alkuperäinen resepti täältä

1 iso sipuli
2 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 rkl oliiviöljyä
1 punainen paprika
1 litra kanalientä
2 tl curryjauhetta
cayennepippuria maun mukaan (Eeva suosittelee laittamaan reilusti)
300 g kanaa (rintaa, koipea, mikä tahansa käy)
haluamasi määrä riisinuudeleita (minä laitoin kyllä täysjyvävehnänuudeleita)
suolaa
mustapippuria myllystä
(tarjoiluun: tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna)

1. Kuori ja viipaloi sipuli, porkkana ja valkosipuli. Kuori inkivääri ja leikkaa se pieniksi suikaleiksi. Viipaloi paprika.

2. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää sipuli, porkkana, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota keskilämmöllä n. 5 minuuttia (varo käräyttämästä!). Lisää paprika ja kuullota vielä minuutti. Lisää sitten kanaliemi, curryjauhe ja cayennepippuri.

3. Lisää kana pilkkomatta (aina vain parempi, jos löydät luullista kanaa). Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä n. 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat sopivan pehmeitä. Liemi tekee kipeänä erittäin hyvää, joten tarpeen vaatiessa voit lisätä tässä vaiheessa vähän lisää vettä.

4. Napsauta lämpö pois levyltä, poista kana kattilasta, anna jäähtyä kunnes se ei ole enää liian kuumaa käsiteltäväksi ja riivi käsin paloiksi. (Minä en jaksanut odottaa jäähtymistä, vaan leikkelin kanan veitsen ja haarukan avulla.)

5. Lisää kattilaan riivitty kana. Kuumenna lähes kiehuvaksi, lisää joukkoon riisinuudelit ja keitä vielä muutama minuutti, kunnes nuudelit ovat sopivan kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

6. Tarjoile silputun korianterin tai persiljan kera.


Sopasta tuli oikein hyvää ja se todella maistui seuraavana päivänä, kun olin jo sairastunut. Ei se kyllä minua parantanut, mutta mausteinen keitto lämmittää mukavasti viluista toipilasta. Rupesin heti spekuloimaan, tulinko kipeäksi keiton syömisen takia (vähän niin kuin mustaviinimarjamehun juomisesta terveenä tulee pakostikin kipeä olo, koska sen assosioi siihen), mutta tuskinpa siitä on kyse. Suosittelen keittoa ihan perusarkiruokanakin, en vain flunssaa poteville. Tosin, kuten Eevakin blogikirjoituksessaan mainitsee, paljon käyttämässäni James A. Duken Parantavien ruokien kirjassa väitetään, että kanakeiton teho on jopa tieteellisesti todistettu.

Voi kun tämä flunssa nyt paranisi! Gradullekin oli jo sovittu tarkastuspäivämäärät, mutta tätä menoa pahoin pelkään, että joudun lykkäämään sen jättämistä. :(

6 kommenttia:

  1. Eeva on minunkin lempibloggarini, fanitan sekä hänen ihania reseptejään että kivaa kirjoitustyyliään.

    Pikaista paranemista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin! Tykkään todella Eevan tavasta kirjoittaa :)

      Kiitos Ginger!

      Poista
  2. Nam, vaikuttaa hyvältä!

    Ja voi, parane pian. <3

    VastaaPoista
  3. Pikaista paranemista, toivottavasti kanakeitto parantaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos annemi :) Valitettavasti taitaa olla sen verran sitkeää sorttia, ettei pelkkä kanakeitto auta...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...