Sivut

lauantai 4. toukokuuta 2013

3 x helppo salaatti juhliin

Nyt vihdoin aiemmin lupailemiani, vappuna tarjoamieni salaattien reseptejä! Nämä kaikki kolme salaattia syntyvät halvoista raaka-aineista melko vähäisellä vaivalla, mikä tekee niistä hyviä tarjottavia juhliin.


Tabbouleh
6-8 annosta
resepti Ruoka & Matka -lehdestä

150 g bulguria
6 tomaattia
1 sipuli
1 dl tuoretta minttua hienonnettuna
4 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 dl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1. Turvota bulguria runsaassa kuumassa vedessä noin 20 minuuttia.
2. Siivilöi ylimääräinen vesi huolellisesti pois.
3. Kuutioi tomaatit ja sipuli pienenpieniksi kuutioiksi.
4. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
5. Anna salaatin vetäytyä hetki kylmässä ennen tarjoilemista.


 Yrttimarinoidut herkkusienet
 n. 12 annosta
resepti Maku -lehdestä

600 g tuoreita herkkusieniä
3 valkosipulinkynttä

Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
1 dl tummaa balsamicoa
½ dl juoksevaa hunajaa
vajaa ½ dl soijakastiketta
½ rkl kuivattua rakuunaa
½ rkl kuivattua basilikaa
½ rkl kuivattua rosmariinia
ripaus mustapippuria

1. Leikkaa sienet neljään osaan.
2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
3. Mittaa marinadin aineksen isoon, tiiviskantiseen kulhoon ja hölskytä sekaisin.
4. Lisää mukaan sienet ja valkosipulit. Pane kansi kiinni ja hölskytä.
5. Marinoi sieniä jääkaapissa 12 tuntia. Kääntele kulhoa muutaman kerran.

ps. Sienet kutistuvat todella paljon marinoitumisen aikana - voit halutessasi lisätä sieniä marinadiin, kun edelliset ovat kutistuneet!


Ranskalainen perunasalaatti
8-10 annosta
resepti (hieman muunneltuna) Parasta kotiruokaa ja makuja maailmalta -kirjasta

1 kg perunoita
4 pientä sipulia
1 prk kapriksia
6 rkl hienonnettua tilliä tai persiljaa
6 rkl hienonnettua basilikaa

Kastike:
1 dl öljyä
4 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl Dijon-sinappia

1. Pese ja kuori perunat. (Jos käytät uusia perunoita, pelkkä huolellinen harjaaminen riittää.)
2. Keitä perunat lähes kypsiksi.
3. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kulhossa.
4. Leikkaa perunat sopivan kokoisiksi paloiksi ja sekoita ne kastikkeeseen. Ripottele joukkoon myös sipulit, kapris ja yrttimausteet.
5. Tarjoile joko heti lämpimänä tai kylmäksi jäähdytettynä.

***

Kaikki tarjottavat onnistuivat mainiosti ja maistuivat sekä juhlien hosteille kuin vieraillekin. Tabbouleh'ta ja yrttimarinoituja sieniä tein ensimmäistä kertaa, ranskalainen perunasalaatti taas on vanha suosikki. Ranskalaista perunasalaattia kannattaa kokeilla puolikkaana annoksena esimerkiksi savulohen ja roséviinin kera! Jälkiruokanahan meillä oli itsetehtyjä munkkeja, joita aion kyllä tehdä mitä pikimmiten uudestaan, kun vain sopiva juhlan aihe löytyy, niin herkullisia ne olivat. :)

4 kommenttia:

  1. Tosi nätin näköistä tuo ensimmäinen, harmi, etten voi syödä raakaa tomaattia! Mutta voisi ihan näön vuoksi joihinkin pippaloihin joskus tehdä. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera! Hmm, en kyllä keksi mitään, millä tomaatin voisi korvata... :/ Itsekin olin ennen allerginen raa'alle tomaatille, mutta nykyään se onneksi sopii minulle! Mutta voisithan tehdä tabbouleh'ta kuitenkin vieraille? :)

      Poista
  2. Ooh, ihanan näköisiä ja kuuloisia salaatteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annika! Suosittelen testaamaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...