Sivut

tiistai 25. kesäkuuta 2013

2 x raparperiresepti

Alkukesästä on mahtavaa saada ensimmäiset raparperit pöytään! Äitini antoi mökiltä tuotuja raparpereja minulla jokin aika sitten - käytin heti tilaisuuden hyväksi ja kokeilin kahta uutta raparperireseptiä. Nämä ruuat sopivatkin oikein hyvin kesän herkkupöytiin. :)


Raparperilohi
resepti HS

600–800 g (kirjo)lohifileetä
1 tl suolaa
1½ dl raparperinpaloja
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
pala chiliä tai 1 tl sambal oelek-chilitahnaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl seesaminsiemeniä

(Pinnalle:
ruohosipulia tai kevätsipuli)

1. Pane filee kokonaisena uunivuokaan tai leikkaa se neljäksi palaksi ja aseta ne leivinpaperilla peitetylle pellille tai vuokaan nahkapuoli alaspäin. Sirottele pinnalle suolaa

2. Paloittele raparperit pieneksi hakkelukseksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna chili. Sekoita raparperihakkeluksen joukkoon inkivääriraaste, chili, hunaja ja soija.

3. Levitä seos lohenpalojen pintaan. Sirottele päälle seesaminsiemeniä

4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kokonainen filee vaatii puolen tunnin kypsentämisen. (Sirottele pintaan hienonnettua ruohosipulia tai kevätsipulia.)


Yllättävää kyllä, raparperin maku ei tässä reseptissä ole kovin voimakas, vaikka sitä ihan reilusti lohen pinnalle tuleekin. Yleisfiilis on enemmän aasialainen kuin suomalainen! Meiltä unohtui tuo kevätsipuli, joten laitoin sen sulkuihin, vaikka se varmasti antaisikin vielä extramakua lohelle. Kiva, että löytyi uusi, vähän erilainen lohiresepti, sillä lohta tulee meidän perheessä kokkailtua melkeinpä joka viikko.


Raparperia, mansikkaa ja mascarponevaahtoa
neljälle, resepti HS

Raparperit:

2 3/4 dl vettä
3 1/2 dl sokeria
1 rkl hunajaa
1/2 vaniljatankoa (käytä siemenet mousseen)
1 kanelitanko
350 g raparperia

Tarjoiluun:

250 g mansikoita

Mascarpone-vaahto:

250 g mascarpone-juustoa
4 rkl tomusokeria
1/2 vaniljatangon siemenet (käytä tanko raparperin haudutusliemeen)
1 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa

1. Halkaise puolikas vaniljatanko ja kaavi veitsellä siemenet talteen. Laita kuori kattilaan veden, sokerin, hunajan ja kanelitangon kanssa. Kuumenna seos ja keitä pari minuuttia.

2. Pese raparperit ja leikkaa ne vinoittain 4 cm:n paloiksi. (Voivat kyllä olla pienempiäkin - tällöin raparperien ei tarvitse olla ihan yhtä pitkään uunissa.) Lado palat uunivuokaan. Kaada kuuma liemi raparperipalojen päälle. Peitä kannella tai foliolla.

3. Kypsennä raparperia 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes palat ovat pehmenneet. Anna palojen jäähtyä liemessä.

4. Sekoita vaniljatangon siemenet mascarpone-juustoon. Lisää tomusokeri ja sitruunamehu, sekoita tasaiseksi.

5. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Lisää se varovasti nostellen mascarpone-seokseen.
Leikkaa mansikat lohkoiksi.

6. Annostele raparperi, mansikat ja mascarpone-vaahto neljälle jälkiruokalautaselle.


Vihje: Voit korvata mascarponen maustamattomalla tuorejuustolla.


Tämä oli muuten superhyvää! Ja tämä jälkkäri olisi myös helppo tehdä illalliskutsuille, sillä raparperit ja mascarponevaahdon voi hyvin valmistaa etukäteen, vain annoksen kokoaminen täytyy tehdä juuri ennen tarjoilua. Jos sinulla ei ole raparperia tai haluat superhelpon jälkkärin, niin mascarponevaahto toimii kyllä myös pelkillä tuoreilla mansikoilla!

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...