Sivut

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Gazpacho

Hola chicos y chicas! Huh, miten aika rientää! Tuntuu taas, etten ole ikuisuuksiin ehtinyt tänne blogistanian puolelle (vaikka eilen toukokuun kuvakollaasin julkaisinkin). Selvisin kunnialla pikkuveljen lakkiaisista ja päivä oli mitä mainioin - muutamia kuvia noista juhlista voi kurkata siskoni blogin puolelta. Eilen taas aloitin työt harjoittelupaikassa valtion virastossa, ja voipi olla, että tässä muutaman viikon ajan blogi pysyttelee melko hiljaisena, sillä harjoittelun lisäksi autan yhdessä yliopiston projektissa. Ei sillä, että mua erityisesti inspaisi painaa kahta duunia tälläisellä säällä, mutta pakko takoa, kun rauta on kuumaa!

Kuumasta puheenollen - näin lämpimällä kelillä ei tee mieli syödä mitään kovin raskasta, joten tekaisimme eilen poikaystäväni kanssa täydellisen hellesään ruuan, gazpachon. Gazpacho on espanjalainen kylmä tomaattikeitto, joka maistuu raikkaalta ja on helppo valmistaa.


Gazpacho
kahdelle pääruuaksi tai neljälle alkuruuaksi
(resepti muokattu John Newtonin Cooking Spanish -kirjan ohjeesta)

8 kypsää tomaattia
2 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
pieni chili tai kuivattua chiliä
1 tl sokeria
3 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä

Koristeluun/keiton päälle:

½ kurkku
½ paprika
½ punasipuli tai 1 salottisipuli
½ tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti

1. Kalttaa tomaatit: Leikkaa veitsellä rasti jokaisen tomaatin päähän ja laita kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Tämän jälkeen nosta tomaatit reikäkauhalla, laita ne kulholliseen kylmää vettä ja sitten kuori ne. Leikkaa tomaatit kuutioiksi.

2. Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois ja laita viipaleet kulholliseen kylmää vettä noin 5 minuutiksi.

3. Pilko keiton paprika, valkosipuli ja chili.

4. Purista sitten ylimääräinen vesi leipäpaloista ja laita blenderiin, monitoimikoneeseen tai kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta hienontamiseen (itse tein tämän vaiheen kulhossa uskollisella Bamixillani). Laita mukaan myös tomaatit, paprika, valkosipuli, chili, sokeri, punaviinietikka ja oliiviöljy. Soseuta keitto hienoksi ja tasaiseksi.

5. Laita keitto jääkaappiin kylmenemään ja valmista sillä välin keiton päälle tulevat koristeet pilkkomalla ainesosat aivan pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne kulhossa keskenään.

6. Tarjoa gazpacho hyvin kylmennettynä vihanneskuutioiden kera.


Njam! Tätä keittoa tulen varmasti tekemään vielä monta kertaa tulevan kesän aikana, jos säät pysyvät näin helteisinä. Sanoinkin poikaystävälle gazpachoa syödessämme, että se on vähän kuin nestemäistä salaattia. :D


Minkälaista ruokaa te tykkäätte syödä helteellä? :)

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...