Sivut

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Hylätyt talot, autiot pihat

Lähdimme yhtenä sunnuntaina poikaystäväni kanssa pienelle kotiseutumatkalle Itä-Helsingin Kruunuvuoreen. Alue on täynnä raunioituneita huviloita tutkittavaksi, ja kuvia tuosta alueesta löytyykin blogistaniasta vaikka kuinka. Halusin ehdottomasti päästä itsekin katsomaan rauniohuviloita, ennen kuin alueelle rakennetaan uusia asuintaloja. Seuraa kuvapläjäys asiasta kiinnostuneille!

(Kuvat eivät ole missään järkevässä järjestyksessä, enkä jaksa ruveta selvittelemään huviloiden nimiä... Ja etukäteen jo pahoittelut valtaisasta kuvamäärästä!)Alueelta löytyy monenkokoista tönöä pienistä sauna- ja varastomökeistä valtaviin huviloihin. Monet rakennukset ovat jo aivan romahtaneet, mutta joihinkin voi kurkata sisäänkin. Ainakin itselleni suurinta hupia ja jännitystä tuo se, kun saa kuvitella, minkälainen paikka oli silloin, kun huviloissa asuttiin - minkälaisia ihmiset olivat, miten he viettivät kesäpäiväänsä ja miten alue lopulta kuihtui autioksi. Kuvittelua tietenkin hieman haittaavat paikalle jätetyt oluttölkit ja seiniin piirretyt graffitit, mutta toisaalta roskista ja muista näkee myös, miten aika on kulunut.

Kruunuvuori sijaitsee tosiaan hieman Kaitalahdesta eteenpäin. Paikalle pääsee kätevästi bussilla 88, joka lähtee Herttoniemen metroasemalta ja jättää aivan alueen lähelle. Lisätietoa löytyy mm. täältä. (Selaa alas kommentteihin, sieltä löytyy hyvät reittiohjeet.)

Tuntuu todella hassulta katsella Kruunuvuoren kallioilta Katajanokalle, Mustikkamaan uimarannalle, Herttoniemenrantaan ja Kaitalahteen - paikka on niin lähellä, mutta silti niin kaukana!

Keskellä Kruunuvuorta on myös pieni lampi.Kesäisessä auringonvalossa paikka on mielenkiintoinen ja jännittävä, mutten kyllä varmaankaan uskaltaisi lähteä syysmyrskyllä huviloita tutkimaan...
Kruunuvuoressa on vielä muutama pieni hyväkuntoinen mökki, sekä yksi iso huvila, joka ei ole romahtanut. Olisi hauska tietää, käytetäänkö rakennuksia, kun ne ovat niin hyvässä kunnossa verrattuna muihin huviloihin. Villa Hällebota katsoessa voi saada käsityksen siitä, miten upeita huvilat ovat muinoin olleet!Onko muita Kruunuvuoressa vierailleita? Suomessa autioituneita paikkoja niitä tutkiville ei löydy kovinkaan paljoa (ellei nyt jotain latoja lasketa), joten alue on aikamoinen harvinaisuus. Meidän vieraillessa alueella siellä oli moni muukin liikkeellä ja paikka on yleisesti tiedossa. Jos hylätyt talot kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti käydä Kruunuvuoressa tänä kesänä, ennen kuin alueelle aletaan rakentaa uutta!

Lisää infoa: Ruosteinen, Nopsa travels, Wikipedia

4 kommenttia:

 1. Onpa kiehtova paikka! en ole koskaan paikasta kuullut mutta olen lapsesta asti ollut kiinnostunut autioista taloista, mietin aina minkälaista elämää taloissa on eletty ja mikä johti siihen että ne ovat nyt autioita...kiehtovaa ja surullista samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin :) Samoja asioita minäkin pohdin, ainahan se on jotenkin surullista että talot on jätetty rapistumaan. Kannattaa käydä katsomassa!

   Poista
 2. Kävin Kruunuvuoressa muutama viikko sitten, ja oli kyllä vaikuttava paikka. Mielenkiintoista nähdä, mitä vanhoille huviloille tulee käymään, sillä alue jää edelleen metsäiseksi virkistysalueeksi vaikka viereen uusi alue kohoaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, eikö huviloita siis pureta? Minulle on ollut hieman epäselvää, mihin kohtaan uusi asuinalue tulee ja tuleeko sitä siltaa nyt vai ei. Hyvä juttu, jos alue jää virkistyskäyttöön kuitenkin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...