Sivut

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Mustaherukka-jogurttikakku & quiche lorraine

Kuten lupasin, postaan 100-vuotisjuhlissa tarjottujen herkkujen reseptejä. Mokkapalojen reseptin löydät täältä, nyt vuorossa ranskalainen kinkkupiirakka quiche lorraine sekä mustaherukka-jogurttikakku.


Quiche lorraine (kinkkupiirakka)
1 pellillinen / ohje Port Coton


Pohja:

300 g  voita
7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
9 rkl vettä

Täyte:

1 purjo
600 g saunapalvikinkkua
4 dl ruokakermaa
3 dl ranskankermaa
6 kpl kananmunia
300 g emmentaaljuustoa (raastettuna)
1 tl mustapippuria
2 rkl tuoretta timjamia (voi laittaa reilumminkin!)

1. Jos teet piirakkaa pellillisen, se kannattaa vuorata leivinpaperilla piirakan irroittamisen helpottamiseksi.

2. Nypi rasva jauhojen ja suolan joukkoon. Lisää vesi ja sekoita taikina ripeästi tasaiseksi.

3. Painele taikina pellin pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin.

4. Laita pelti sitten noin vartiksi jääkaappiin, niin taikina ehtii kovettua ennen uuniin menoa.

5. Paista pohjaa 200 asteessa 10-15 minuuttia. Taikina ehtii tuossa ajassa kypsyä sen verran, etteivät seuraavaksi lisättävät täytteet ja nesteet kostuta piirakan pohjaa liisterimäiseksi.

6. Valmista täyte sillä välin kun pohjataikina on uunissa. Leikkaa purjon vaaleasta kannasta pieni pätkä pois, halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele se huolellisesti juoksevan veden alla. Leikkaa purjo ja kinkku pieniksi paloiksi.

7. Kumoa kulhoon ruoka- ja ranskankerma. Sekoita joukkoon munat, juustoraaste ja mausteet.

8. Levitä kinkku- ja purjosilppu tasaisesti puolikypsälle piiraspohjalle.

9. Kaada muna-kerma-juustoseos pellille ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia eli kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.


Quiche on aika tuhtia tavaraa, joten pellillisestä riittää jo monelle juhlijalle. Mielestäni piirakka maistuu sekä kylmänä että lämpimänä, mutta jos teet piirakan etukäteen, niin muista ottaa se pois jääkaapista hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jottei se oli liian kylmää.

Vinkki: jos piirakkaa jää yli, se toimii hyvänä lounaana salaatin kera!

Sisko kokeili piirakkaa ensin Ranska-teemasynttäreillään, katso postaus täältä!


Mustaherukka-jogurttikakku
25 annosta / alkuperäinen ohje Pirkka-lehti, alla muokattu hieman

Pohja:

4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

4 liivatelehteä
200 g (noin 4 dl) mustaherukoita
4 dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
½ dl + 2 rkl mustaherukkamehua

Kostutukseen:

laimennettua mehua, esim. mustaherukkamehua - minä käytin sokeroitua sitruunamehua

Kiille:

5 liivatelehteä
2 ½ dl mustaherukkamehua
1 ½ dl vettä

Reunat:

3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

***

Pohja:

1. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi (tämä ei kylläkään ole pakollinen osa, varsinkin jos voitelet vuoan).

2. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri.

3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina varovasti sekaisin.

4. Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Täyte:

5. Upota liivatteet pehmenemään kylmään veteen.

6. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella.

7. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon jogurtti, sokeri, vanilliinisokeri, mustaherukkasose ja -mehu.

8. Kuumenna kattilassa 2 rkl mustaherukkamehua ja lisää kattilaan vedestä puristetut liivatteet. Jäähdytä hetki sekoittaen.

9. Kaada liivateseos ohuena nauhana jogurttiseokseen hyvin sekoittaen.

10. Siirrä täytehyytelö hetkeksi jääkaappiin hyytymään.

Kakun kokoaminen:

11. Ota kakku pois vuoasta. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen levyyn.

12. Kostuta levyt mehulla ja kokoa kakku levittäen täytehyytelöä kumpaankin väliin.

13. Leikkaa leivinpaperista korokereuna ja laita se irtopohjavuoan reunojen ympärille. Napsauta reunat kakun ympärille, leivinpaperin pitäisi tarttua hyvin kakun kosteisiin reunoihin. Korokereunaa tarvitaan, jotta kiille mahtuu vielä varsinaisen kakun päälle.

Kiille:

14. Pehmennä kiilteen liivatteet kylmässä vedessä.

15. Kuumenna kattilassa mehu ja vesi. Lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet. Kuumenna sen verran, että liivatteet liukenevat.

16. Jäähdytä kattilaa kylmässä vesihauteessa. Kun seos alkaa hyytyä, kaada se kakun pinnalle. HUOM! Tämä vaihe kestää kauan! Kannattaa ensin jäähdyttää vesihauteessa, sen jälkeen siirtää jääkaappiin. Muista kuitenkin tarkkailla kiilteen koostumusta, sillä kun se vihdoin alkaa jähmettymään, jähmettyminen tapahtuu nopeasti! Tämä on mielestäni kakun hankalin tekovaihe, sillä liian aikaisinkaan kiillettä ei voi kakun päälle laittaa, sillä nestemäisenä se vain imeytyy pohjaan.

17. Hyydytä kakkua jääkaapissa yön yli.

18. Seuraavana päivänä irrota reunus varovasti ja vatkaa kerma. Mausta kerma sokereilla ja pursota se kakun ympärille.


Huh mikä ohje! Muuten kakku on helppo tehdä, mutta tuon kiilteen kanssa meinasi usko loppua, kun ei se millään alkanut hyytyä. Alkuperäisessä ohjeessa ei mainittu mitään siitä, että siihen menisi enemmänkin aikaa. Lopputulos oli kuitenkin tälläkin kertaa aivan upea! Todella herkullinen täytekakku, varmasti paras jota olen piiiitkään aikaan maistanut. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...