Sivut

perjantai 7. helmikuuta 2014

Ensimmäiset itse tehdyt Runebergin tortut



Sain keskiviikkona inspiraation 52 Weeks of Deliciousness -blogissa näkemästäni Runebergin torttu -reseptistä, joten ruunareita oli pakko saada vaikkei leipomiseen hirveästi aikaa tuona päivänä ollutkaan. Leipomishommiin rupesin vasta palattuani salilta iltayhdeksän aikaan, mutta ahkeruus palkittiin ja tortut onnistuivat! Samana iltana koristelemani tortut eivät olleet kovin kauniita, mutta seuraavana päivänä sain koristelutkin kohdalleen ja muutamat kuvat napattua. En ole koskaan ollut mitään ruunarifani, mutta se on varmaan johtunut siitä, etten ole itse näitä aiemmin tehnyt, sillä kyllä nämä voittivat kaupan tortut 6-0!

Alempana resepti, jota hieman muokkasin alkuperäisestä.


Runebergin tortut
18 pientä / 6 (?) suurta torttua
resepti alunperin Kinuskikissalta & 52 Weeks of Delicious -blogin kautta

Taikina:
55 g piparkakkuja
1,25 dl mantelijauhetta
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
125 g voita tai margariinia (huoneenlämpöisenä)
1,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl kuohukermaa

Kostutus:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl rommia / punssia

Kuorrutus:
valmista sokerimassaa / tomusokeria + vettä
vadelmahilloa


1. Nosta voi pöydälle lämpeämään.

2. Murskaa piparit esim. morttelilla.

3. Sekoita piparimuru, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma sekä vaniljasokeri.

4. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja samalla vatkaten.

5. Lisää vuorotellen jauhosekoitusta ja kermaa. Sekoita taikinaa vielä hetki jotta ainekset menevät varmasti sekaisin.

6. Annostele taikinaa silikonisiin tai paperisiin muffinsivuokiin (jos käytät paperisia vuokia, niin kannattaa laittaa ne muffinsipellille) ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia (paistoaika riippuu myös uunin tehosta).

7. Jäähdytä “muffinssit” ja valmistele kostuke.

8. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää rommi kun sokeri on liuennut veteen.

9. Kostuta muffinsit joko dippaamalla ne kostutusliemeen tai valelemalla ne lusikan avulla kauttaaltaan.

10. Koristele tortut. Jos et käytä valmista sokerimassaa, sekoita tomusokeria ja vettä keskenään. Kannattaa ensin laittaa hillo, sitten sokerimassa pursottimen avulla hillon reunoille.


Käytin torttujen tekemiseen Ikean paperisia muffinivuokia, jotka normaaleille kuppikakuille yms. ovat mielestäni tosi huonon mallisia (liian korkeita ja kapeita), mutta Runebergin tortuille ne sopivat hyvin! Poistin vain "muffinsit" vuoistaan ennen kostuttamista. Itse en dipannut koko torttuja kostutusliemeen, jotta ne eivät kastuisi aivan läpimäriksi. Omaan makuuni tortuista tuli juuri sopivan kosteita. Vähensin myös kardemumman määrää 1 ruokalusikallisesta tuohon 1,5 teelusikalliseen sekä puolitin alkoholin määrän. Punssia ei minun kaapistani löytynyt, joten käytin rommia.

52 Weeksin annemi oli puolittanut Kinuskikissan reseptin, mutta tuollakin määrällä torttuja tuli tosi iso määrä, varsinkin kun nuo vuoat olivat niin pieniä. Se ei tosin haitannut, sillä hillo-pohja -suhde vain parani! ;)


Näitä perinneleivoksia tulen aivan varmasti tekemään vielä tulevaisuudessakin! Enkä varmasti enää "tuhlaa kaloreita" kaupan ruunareihin. Ai niin - vadelmahillokin oli muuten itse tehtyä. :)

4 kommenttia:

  1. Voi, noi kuvathan onnistui superhienosti! <3 Ihania! Harmi vaan, ettei maku välity niistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! Tosiaan, maku ei välity kuvista, mutta kaiholla sitä muistelen ;)

      Poista
  2. Oi, aika huikean näköisiä ja varmasti myös makuisia! Pitäisiköhän itsekin nostaa leivontavermeet esille ja pistää tuulemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullisia kyllä olivat, eli suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...