Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2014

Tuunatut mukit tuparilahjaksi + tutoriaali

Minulla on hyvin ristiriitaisia tunteita tätä postausta kohtaan. Olen tyytyväinen, että sain vihdoin tehtyä jotain itse ja vielä taltioitua tekovaiheet kameralle, mutta todella ärsyyntynyt siitä, että kaikki kuvat ovat ihan hirveitä. Lopputulos ja idea olivat kuitenkin mielestäni sen verran hyviä, että julkaisen postauksen ohjeineen. Yrittäkää olla välittämättä kuvien karmeasta laadusta (joka johtuu siitä, että yllättäen tuli kiire lahjan tekemisen kanssa...)

Asiaan.


Sain mielestäni hirmuhyvän mukien tuunausidean kaverieni tuparilahjaksi. Perusvalkoiset mukit tuunatuilla kirjaimilla. Idea taisi olla peräisin kaupassa nähdyistä Arne Jacobsenin mukeista. "Tuommoisenhan voisi tehdä ihan helposti ite!" tai jotain sinne päin.

Sitten ohjeeseen!


Tarvitset:

- leikkausalustan (minulla askarteluun pyhitetty Ikean muovinen keittiöalusta)
- posliinitussin
- terävän askarteluveitsen (tai mattoveitsen)
- sakset (mielellään sekä pienet että isot!)
- kontaktimuovia
- tuunattavan mukin
- lyijykynän ja kumin
- tulostimen
- uunin


Vaihe 1. Valitse mieleisesi fontti, kirjaimet ja niiden koko esim. Word-tiedostossa. Kirjaimet täytyy saada käännettyä peilikuvaksi (ellei kirjain ja fontti ole sellaiset, että peilikuva on sama - esim O-, I- ja T-kirjaimet tietyissä fonteissa), joten paina Prt Sc -nappia ottaaksesi print screen -kuvan. Siirrä kuva kuvankäsittelyohjelmaan ja käännä peilikuvaksi. Tulosta kuva.


Vaihe 2. Leikkaa veitsellä tai pienillä saksilla kirjain irti paperista. Tässä vaiheessa lopputuloksen ei tarvitse olla supersiisti. Jos käytät veistä leikkaamiseen, muista laittaa alle leikkausalusta!


Vaihe 4. Käytä leikkaamaasi paperia sabluunana ja piirrä kuvio lyijykynällä kontaktimuovin paperipuolelle. Voit tässä vaiheessa vähän muokata/parannella kuviota, jos haluat.


Vaihe 5. Leikkaa piirtämäsi kuvio irti veitsellä. Veistä täytyy painaa aika kovaa, jotta se menee sekä paperin että muovin läpi, mutta itselläni homma onnistui ilman ongelmia. Muista jälleen alusta!


Vaihe 6. Leikkaa muodostunut sabluuna kontaktimuovista. Parantele halutessasi lopputulosta pikkusaksilla, jotta reunat ovat mahdollisimman siistit.


Vaihe 7. Kiinnitä sabluuna huolellisesti mukiin haluamaasi kohtaan. Painele kuvion reunat erityisen hyvin kiinni mukiin. Väritä aukko täyteen haluamallasi tavalla - aukkoa ei esimerkiksi ole pakko värittää kokonaan, vaan huolimattomasti väritetystä kirjaimestakin voi tulla hauska! Tässä vaiheessa kannattaa olla kärsivällinen, sillä kun väri alkaa kuivua, se ei enää levity kovin helposti. Tällöin kannattaa ottaa tussista lisää väriä kärkeä painelemalla/pumppaamalla.


Vaihe 8. Irrota sabluuna varovasti. Todennäköisesti joudut tämän jälkeen vielä siistimään reunoja (ellet halua jättää niitä vähän epämääräisiksi). Se käy helposti kostutetulla vanupuikolla. Jostain syystä ensimmäinen tekemäni O-muki oli paljon epäsiistimpi sabluunan irroittamisen jälkeen kuin A-muki.


Vaihe 8. Anna mukin kuivua ja polta väri tussin ohjeiden mukaan.Viimeistelin tuparilahjan laittamalla mukeihin kaakaota ja minttuviinaa lumiukkosopan tyyliin. Taitava piirtäjähän voisi muuten tehdä mukit ihan suoralta kädeltä ilman mitään sabluunoita, mutta itse halusin printatun oloiset kirjaimet siisteine reunoineen. Lopputulos on hienompi kuin mitä nämä rakeiset kuvat antavat ymmärtää ja lahjan saajatkin vaikuttivat tyytyväisiltä. :)

Note to self: Ensi kerralla rupea tekemään lahjaa aikaisemmin, jotta saat otettua kuvat päivänvalossa...

4 kommenttia:

 1. Hyvä lahjaidea!

  Tiedän NIIIIIIIN mitä tarkoitat: tuunattava voi kuukausia odotella, että aloittaisit homman, mutta kuvia et muista ottaa (tai sitten niitä ei enää löydä mistään...) ja sitten tuunausinto iskee ja keksit yhtäkkiä että ai niin, nyt kun tämä on valmis, on aika vaikea enää ottaa niitä "ennen" kuvia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mervi!

   Haha, hyvä että löytyy kohtalotovereita! Ennen-kuvat kyllä usein unohtuu. Mulla käy varsinkin lahjojen kanssa niin, että saan idean vain vähän ennen kuin lahja pitäisi antaa ja sitten tulee hirveä kiire. Noissa mukeissa oli se ongelma, että värin piti kuivua 24h ennen paistamista...

   Poista
 2. Aikas huikea idea! Nuo minttukaakaoainekset ovat vielä piste iin päälle. Jos samantyyppisiä löytyy kaupoista niin ei ne kyllä yhtä kivoja ole kuin tämmöiset itse värkätyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mipa! Itsekin ajattelin, että ei se haittaa, vaikka lopputulos olisikin hieman "epätäydellinen" - näkyypähän sitten oman käden jälki! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...