Sivut

maanantai 17. marraskuuta 2014

Lemon-limejuustokakku


Vietimme viikonloppuna hieman etukäteen minun ja äidin synttäreitä ja tätä varten halusin leipoa jonkin uuden kakun. Päädyin Wicked sweet kitchen -blogiin, josta olen aiemminkin löytänyt hurjan hyviä reseptejä, ja valitsin sieltä lemon-limejuustokakun. Kakku paistetaan uunissa ja päälle tulee itse tehty lemon curd, joten lopputulos - sekä kakun ulkonäkö että maku - on ihanan pirteä. Tapani mukaan hieman muutin ohjetta, alla oma versioni.


Lemon-limejuustokakku
kakkuvuoan halkaisija n. 24 cm
alkuperäinen ohje Wicked sweet kitchen

Pohja:
20 domino-keksiä
60 g voita

Täyte:
400 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa
100 g maitorahkaa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl limemehua
1 limen raastettu kuori
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Lemon curd:
1 kananmuna
1 kananmunan keltuainen
1 dl sokeri
40g kylmää voita paloina
1 dl sitruunamehua (1-2 sitruunaa)
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Koristeeksi:
sitruunan- ja/tai limenviipaleita
mintunlehtiä

Pohja:
1. Lämmitä uuni 175 C. Voitele 24cm irtopohjavuoka/piirakkavuoka. Murskaa domino-keksit tehosekoittimessa (tai laita keksit pussiin ja murskaa kaulimella). Sulata voi.
2. Sekoita voisula keksimurujen kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa keskellä uunia 8-10 minuuttia, ota uunista ja anna jäähtyä ritilällä. Alenna uunin lämpötila 160 C. 

Täyte:
3. Pese lime huolellisesti ja raasta kuori hienoksi. Purista mehu sekä limestä että sitruunasta, tarvitset mehua yhteensä 1 dl. Erottele myös keltuaiset valmiiksi.
4. Vatkaa tuorejuusto ja rahka notkeaksi sähkövatkaimella, n. 2 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten, vatkaa ilmavaksi, n. 2 minuuttia. Lisää kananmunat yksitellen taikinan sekaan, vatkaa kunnolla jokaisen jälkeen. Lisää myös keltuaiset ja vatkaa tasaiseksi.
5. Lisää lopuksi sitruuna- ja limemehu, vehnäjauhot sekä ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi nopeasti. Kaada taikina esipaistetun pohjan päälle.
6. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 40-45 minuuttia, tai kunnes reunat ovat pysähtyneet eivätkä enää kiillä mutta keskiosa vielä tutisee hieman. Ota pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä. Laita kakku jääkaappiin yön yli.

Lemon curd:
7. Tee lemon curd vasta kun kakku on levännyt yön yli jääkaapissa. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori hienoksi ja purista mehu. Kuutioi kylmä voi. 
8. Sekoita kananmuna, keltuainen ja sokeri keskenään kattilassa käsin vispilällä. Laita kattila liedelle miedolle lämmölle.
9. Lisää sitruunamehu, raastettu kuori sekä kylmä kuutioitu voi kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu, n. 20 minuuttia. 
10. Anna lemon curdin jäähtyä huoneenlämpöiseksi aina välillä sitä sekoittaen. Levitä tahna varovasti jäähtyneen kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin vielä pariksi tunniksi. 
11. Koristele kakku sitruunalla sekä mintunlehdillä. Leikkaa kakusta siistejä paloja terävällä kuumalla veitsellä (laita veitsi kuumaan veteen ja kuivaa).

Vinkkejä:
* Jos käytät irtopohjaista vuokaa kannattaa laittaa leivinpaperilla vuorattu pelti uunin pohjalle sen varalta että vuoka ei ole täysin tiivis ja pohjasta sattuisi valumaan nestettä.
* Laitoin kakkuun 1/2 dl sitruunamehua ja 1/2 dl limemehua. Voit kuitenkin muuttaa suhdetta mielesi  mukaan, kunhan mehua on yhteensä n. 1 dl. 
* Kakku maistuu parhaalta saatuaan levätä jääkaapissa päivän tai kaksi.


Vaihdoin tosiaan oreo-keksit dominoihin ja korvasin osan tuorejuustosta rahkalla sekä laitoin puolet limemehua ja puolet sitruunanmehua, muutoin ohje on kokonaan Wicked sweet kitchenistä. Kakku onnistui aika hyvin, vaikka munakelloni oli pysähtynyt jossain vaiheessa kakun paistamista eli en todellakaan tiedä, miten kauan kakku loppujen lopuksi uunissa oli! En ollut tehnyt lemon curdia ennen itse ja sehän olikin tosi helppoa. Kakku oli aika kirpeää eli sokeria olisi mielestäni voinut olla ehkä hippusen enemmän. Hyvää se kuitenkin oli! Kakun leikkaaminen oli ylivoimaisen hankalaa, joten kauniita kakkupala-valokuvia ei voinut ottaa... :D

Kiitos jälleen hyvästä kakkureseptistä Wicked sweet kitchen! :)

2 kommenttia:

  1. Onpa pirtsakka kakku! Tuota lemon curdia täytyy tehdä itsekin, se on niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös maku oli oikein pirtsakka :) Ja lemon curd on kyllä tosi helppo tehdä itsekin! Mietin, että kuinkakohan kauan se säilyisi puhdistetussa lasipurkissa jääkaapissa...?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...