Sivut

maanantai 6. heinäkuuta 2015

Ravintolassa Kööpenhaminassa

Tässä postauksessa esittelen ravintoloita ja kahviloita, joissa söin Kööpenhaminan reissulla (ks. myös yleistunnelmapostaus). Yleisesti ottaen Kööpenhaminan ruoka oli erinomaista, vaikkakin hinnaltaan melko tyyristä. Noman levittämän skandinaavisen fine diningin vaikutus näkyi myös hyvin vahvasti!

Varoitus: postaus on todella pitkä.

Brunssit ja kahvilat


Brunssi- ja kahvihetkiin suosittelen suuntaamaan Kompagnistræden ja Læderstræden muodostamaan kävelykatuun, joka on täynnä ihania kahviloita ja pieniä putiikkeja.

Saavuimme Kööpenhaminaan aamulennolla, joten suuntasimme heti laukut hotellille jätettyämme kohti Brunssia. Valitsimme paikan ihan näppituntumalla ja arpaonni suosi Spis-nimistä paikkaa (Læderstræde 17). Viltteihin kääriytyneinä nautimme terassilla monipuolisesta brunssista, joka kustansi muistaakseni 129 kruunua (n. 17 e). Brunssiin kuului mehua, leipiä, kylmäsavulohta, makkaraa, pekonia ja munia, jogurttia ja mysliä sekä pannukakkuja hilloineen. Ei jäänyt nälkä!

Jos rakastat juustokakkuja, kuten poikaystäväni, niin suosittelen kokeilemaan Bertels Salonia (Kompagnistræde 5). Valikoima on erittäin kattava ja kokeilemamme mustikkajuustokakku meni saman tien kaikkien aikojen juustokakkujen top kolmoseen! Hauskinta on tietysti syödä kakkua ja juoda kahvia ulkona terassilla ja seurailla kadun elämää, mutta Bertels Salonissa on myös hyvin viehättävät sisätilat, kuten kuvista näkyy.

LounaspaikatYleistä ruokaihmettelyä ja napostelua varten kannattaa suunnata Torvehallerneen (Nørreportin metroaseman vieressä). Ruokahallista löytyy sekä juusto-, liha-, vihannes-, ynnä muita tiskejä, mutta myös kivoja ruokapaikkoja. Me söimme fish & chips -aterian puoliksi pahimpaan nälkäämme, mutta se ei jostain syystä aivan iskenyt omaan makuuni. Sen sijaan aterian kylkeen ottamamme mehut veivät kielen mennessään! Raparperimehu maistui aivan mummoni tekemältä ja omenamehu oli parhaita, joita olen koskaan maistanut. Eli suosittelen erittäin lämpimästi testaamaan, jos tuossa yläpuolella näkyviin pulloihin törmäät!

Oikealla: kolumbialainen kasvisannos

Brasilialainen lihalautanen

Aivan ehdoton paikka Kööpenhaminassa vierailevalle foodielle on Copenhagen Street Food. Kyseessä on suuri halli, joka pitää sisällään ruokakärryjä, baareja ja pitkiä pöytiä penkkeineen. Paikka on auki puolestapäivästä iltakymmeneen ja siellä järjestetään myös kaikenlaista ohjelmaa - katso lisätietoa täältä. Olimme poikaystävän kanssa aivan innoissamme street food -hallista! Ainoa huono puoli oli se, että annokset olivat todella isoja ja näin myös melko kalliita - meidän mielestämme olisi ollut kivempi testata mahdollisimman montaa eri paikkaa pienillä annoksilla. Itse päädyin ensin jakamaan poikaystävän kanssa brasilialaisen mestan lihalautasen. Hieman outo valinta entiseltä kasvissyöjältä, mutta myyjän maistipala tehosi! Annoksen jälkeen olin aivan ähky. Onneksi hallissa oli paljon katseltavaa, joten hetken sulateltuani otin vielä kolumbialaisen vegepaikan annoksen, joka sisälsi papusörsseliä, paistetun munan, raikasta mangosalaattia, riisiä sekä jotain minulle tuntematonta friteerattua kasvista. Onneksi otin tuon annoksen, sillä se oli aivan mahtava! Pisteet kotiin erinomaisesta kasvisannoksesta.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisimme varmasti menneet street food -hallille vielä toisen kerran ilta-aikaan. Nyt menimme paikalle pian sen avaamisen jälkeen, joten kaikki paikat eivät olleet auki ja meno hyvin rauhallinen. Voin kuvitella, että halli on omiaan illanvieton aloittelemiseen kaveriporukan kanssa. Ai niin - paikalle on ehkä vähän hankala löytää, mutta jos seuraa Christianshavnin kanaalia, niin jossain kohtaa löytyy kyltti, joka ohjastaa perille. Meillä oli tuona päivänä käytössä pyörät, joten pääsimme paikalle erittäin kätevästi. Jos laitat Google Mapsiin Trangravsvej 14, niin näet, missä tarkempi sijainti on.
Kasvisquiche

Sitruuna-marenkipiirakka
Kun skandinaavinen fine dining alkoi jo vähän tympiä, päätimme suunnata lounaalle Frenchy-nimiseen paikkaan (Hyskenstræde 16). Paikka osoittautui yhden ranskalaismiehen pitämäksi sympaattiseksi brunssi- ja lounaspaikaksi. Itse söin kasvisquichen, jonka mukana tuli salaatti ja herkullinen perunamuusi. Kylkeen lasit rosé-viiniä ja jälkkäriksi sitruuna-marenkipiirakka - olin tyytyväinen. Kuulin heti tarjoilija-kokin aksentista, että hän on ranskalainen, joten juttelin sitten hänelle ranskaksi. Ainakin paikka oli aito! Ainoa harmi tuli siitä, että vasta syötyämme kävi ilmi, ettei kortilla voinut maksaa, minkä vuoksi piti suunnata pankkiautomaatille ja sitten palata maksamaan. Olisin mielelläni kokeillut myös paikan ranskalaista brunssilautasta!

Illallispaikat

Yhtenä iltana suuntasimme Tivoliin kiertelemään tarkoituksenamme illallistaa siellä ja sen jälkeen nähdä paikka iltavalaistuksessa. Tivolissa on hurja määrä ravintoloita, mutta me päädyimme hyvin pitkän pohdinnan ja ravintolasta toiseen kiertämisen jälkeen Nimbs Terrasseen. Tässä kuvia illalliseltamme:Kasvismenun alkuruoka: perunaa kolmella eri tavalla
Kasvismenun pääruoka

Toisen menun pääruoka / Amuse bouche
Jälkiruoka
Pre-dessert / Amuse bouche

Kuten kuvista näkyy, ruoka oli tyyliltään skandinaavista fine diningia. Kun eteemme lykättiin ensiksi jonkin sortin rapsakoita tikkuja havupedillä, ajattelin heti Nomasta näkemääni dokumenttia. Eipä siinä mitään, hyvähän se on että käytetään paikallisia sesongin raaka-aineita. Ruoka Nimbs Terrassessa oli oikein hyvää, paitsi oma pääruokani, joka kuului kasvismenuun, ei oikein vakuuttanut. En yleisesti ottaen pidä ruuista, joissa pääosassa ovat kypsentämättömät villiyrtit. Muuten ruoka maistui! Tivolin ravintolat olivat tietysti vielä hieman tyyriimpiä kuin muut Köpiksen ravintolat, mutta hintataso huomioiden Nimbs Terrasse oli mielestäni ihan kohtuullinen (kasvismenu 3 ruokalajilla muistaakseni 325 kr eli n. 43 e), varsinkin kun ottaa huomioon aivan ihanan miljöön. Ravintolan ympärillä on laaja terassi, jossa on varmasti upeaa syödä jonakin lämpimänä elokuisena iltana valojen sytyttyä!Keittiön tervehdys / Alkuruoka

Pääruoka / Jälkiruoka

Ehdottomasti paras ravintolakokemuksemme Kööpenhaminassa oli Höst (Nørre Farimagsgade 41). Paikka on erittäin suosittu, joten myös arki-iltana pöytävaraus on pakollinen. Yläkerrassa on valoisa tunnelma ja yksi huoneista on täynnä viherkasveja - miten pettynyt olinkaan, kun meidät ohjattiin hämyiseen kellariin! Onneksi ruoka korvasi pettymyksen moninkertaisesti. Otimme ravintolan nimikkomenun, joka kustansi 295 kruunua (vajaat 40 euroa) sekä viinipaketin. Kokin tervehdyksineen ja suunraikastajineen ynnä muine ylläreineen menu oli enemmän kuin kattava. En yhtään muista, mitä kaikkea söimme, muistan vain että nautin joka suupalasta! Raaka-aineet olivat tanskalaisia ja kauden mukaan valittuja. Palvelu oli myöskin erinomaista. Täyden kympin ravintolakokemus!

Nimbs Terrassen ja Höstin lisäksi illallistimme Madklubben Bistro-de-Luxessa (Store Kongensgade 66). Otin siellä kyllä kuvia, mutta valaistus oli niin surkea, että en kehtaa tänne kuvia laittaa. Lisäksi kokemus oli pieni pettymys. Ruoka oli kyllä hyvää, mutta tarjoilu oli kovin huolimatonta, mikä saattoi johtua tarjoilijoiden nuoresta iästä. Lisäksi en pitänyt siitä, että tasting-menun ruuat piti aina jakaa omille lautasilleen - siinähän meni saman tien koko annoksen kauneus. Sinänsä paikassa ei siis ollut mitään vikaa, odotuksemme vain olivat ehkä hieman liian korkealla ja olimme luulleet paikkaa vähän erilaiseksi.

*****

Huh huh! Siinäpä Kööpenhaminan ravintoloita ja kahviloita. Postausta väänsin monena eri päivänä, enkä halua ajatella, montako tuntia siihen meni. Toivottavasti postauksesta olisi hyötyä jollekulle, joka on sinne päin suuntaamassa. Yleinen mielipiteeni on, että Kööpenhaminassa saa todella hyvää ruokaa - joskin siitä joutuu maksamaan hieman enemmän kuin yleensä reissatessa (vertailukohteena Ranska ja Espanja). Skandinaavinen fine dining on yleinen trendi varsinkin hieman paremmissa ravintoloissa, mutta myös rennompaa ruokaa kuten smørrebrødeja ja rød pølsea kaupungista löytyy. Omat suosikkipaikkani olivat selvästi Copenhagen Street Food ja Höst, jotka edustavat kyllä hyvin kaupungin molempia ruokasuuntauksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...