Sivut

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Intia, osa 1: Mumbai

Ajattelin jakaa Intian reissun kokemuksiani muutamassa erillisessä postauksessa. Postaukset menevät matkan mukaan kronologisessa järjestyksessä, joten aloitan tylsimmästä osuudesta eli Mumbaista. En itse pidä kaupungista kovinkaan paljoa, mikä varmaan heijastuu tekstiin... Mutta ajattelin, että jaan muutaman kuvan kaupungin nähtävyyksistä, koska luulen, että Mumbai ei ole kovin tuttu paikka monelle lukijalle. Kirjoitan myös jonkin verran sepustuksia, jos joku vaikka etsii googlaamalla tietoa ennen omaa reissuaan.

Kuvat on otettu kaupunkikierrokselta, jonne lähdimme Navi Mumbaista 6:30 aamulla ja jonne palasimme klo 21 illalla. Kierros oli todella pitkä, mutta suurin osa ajasta meni vain paikasta toiseen siirtymiseen. Navi Mumbaista eli uudesta Mumbaista vanhalle puolelle siirtyminen kestää itsessään pari tuntia. Olen tehnyt saman kierroksen vuonna 2005, kun olin Intiassa ensimmäistä kertaa, ja silloinkin se oli mielestäni tuskastuttavan pitkä. En siis ole napsinut kuvia ihan joka paikasta, mutta tässä muutamia kaupungin päänähtävyyksiä.


Mumbain ykkösnähtävyys on kuvassa oikealla näkyvä Gateway of India. Sen ympärillä pyörii kaupustelijoita, niin kuin minkä tahansa turistinähtävyyden lähellä. Olin silti yllättynyt, että paikalla ei ollut enempää ihmisiä, eikä varsinkaan länsimaalaisia näkynyt, vaikka oli täysi sesonki. Monumentin juurelta lähtee kuvassa näkyviä veneitä, jotka vievät lyhyelle kierrokselle kaupungin edustalle (~50 rs). Retki sinänsä ei ole mikään erityisen ihmeellinen, koska näkyvyys on todella huono - mereltä ei meinaa erottaa itse kaupunkia. En ole varma, johtuuko ilman sameus saasteista vai muusta, koska sama "ongelma" oli myös Goalla, jossa liikennettä ei ole niin paljoa, että se voisi tuollaista aiheuttaa. Ehkäpä suuri ilmankosteus huonontaa näkyvyyttä? Samasta paikasta lähtee myös retkiä Elephanta Islandille, jossa kävin edellisellä reissullani. Sinne meno kannattaa, koska luoliin rakennetut, noin 1500 vuotta vanhat temppelit ovat varsin vaikuttavat. Gatewayn vasemmalla puolella näkyy Taj Mahal Palace -hotelli ja sen korkea lisäsiipi. Hotelliin tehtiin terroristi-isku vuonna 2008, minkä vuoksi (tai siis näin oletan) Gatewayn alueelle päästäkseen täytyy kulkea turvatarkastuksesta.Gatewayn lähellä on Chhatrapati Shivaji -museo (ent. The Prince of Wales Museum). Järkyttävän pitkästä sightseeing-kierroksesta huolimatta emme ehtineet käymään museossa, mutta olen käynyt siellä edellisellä reissullani. Museo on todella iso ja se sisältää enimmäkseen perinteistä hindutaidetta. Rakennus itsessään on aika hieno, ja vaikkemme ehtineet sisälle, niin saimme todistaa museon edustalla jälleen yhtä intialaista keksintöä, jolla on työllistävä vaikutus: yksi mies työnsi ruohonleikkuria ja kaksi naista veti sitä. Niin intialaista!Kamala Nehru -puistossa ei ole ihan hirveästi nähtävää, mutta sieltä on hieno näkymä kaupunkiin Marine Drivelle, jota kutsutaan myös nimellä Queen's necklace. Puisto oli täynnä aivan pikkuisia koululaisia, jotka etenivät letkoissa. Näky oli niin söpö, että se piti ikuistaa. (Tämä oli muuten yksi niistä lukuisista paikoista, joissa tuntemattomat ihmiset halusivat ottaa meidän kanssamme yhteispotretin (koska olemme länsimaalaisia). Poikaystävä oli ensin vähän hämillään asiasta, koska ei aiemmin ole ollut Intiassa, mutta loppumatkasta hän oli selvästi jo tottunut pyyntöihin. :D)


Ylemmässä kuvassa näkyy Dhakleshwar-temppeli, joka on huomattavasti vähäpätöisempi kuin vieressä sijaitseva Mahalaxmi-temppeli. Jälkimmäiseen ei kuitenkaan saanut ottaa kameraa mukaan, joten ikuistin vain sen edessä olevan kenkienjättösysteemin: temppeliin mennään sisään vasemmalta puolelta, joten kengät jätetään aidan vasemmalle puolelle. Aidan vierusta on täynnä naisia, jotka ottavat kengät ja antavat vastineeksi narikkalapun. Kun tulee ulos oikealta puolelta, antavat naiset 10 rupiaa vastaan kengät takaisin. (Yleishuomio: Intiassa ei koskaan pidetä kenkiä sisällä kodeissa ja moniin kauppoihinkin ne pitää (tai on kohteliaista) riisua. Temppeleihin ei missään nimessä saa mennä kengät jalassa, joten ne on jätettävä ulkopuolelle.) Malahaxmi-temppelille johtava katu on täynnä kauppiaita, jotka myyvät temppeliin vietäviä "uhrilahjoja" eli kukkia, kookoksia jne. sekä uskonnollisia matkamuistoja. Ostin tuolta siskolle ja veljelle Ganesha-avaimenperät huokeaan 10 rupian hintaan, kuka arvaa miksi? Tietenkin, koska myös Roope-sedällä on sellainen yhdessä Don Rosan sarjakuvassa!


Juhu Beach on jostain syystä todella kuuluisa ranta Mumbaissa. Omasta mielestäni se oli hyvin epämiellyttävä paikka - kovin sotkuinen, eikä rannalla voinut kävellä rauhassa, koska kaikenlaista kaupustelijaa oli koko ajan tarjoamassa palveluitaan. Bongasimme sisäänkäynnin vierestä Chhatrapati Shivajin patsaan. Shivaji oli 1600-luvulla elänyt hallitsija, josta sittemmin on tullut kansallissankari ja -symboli. Hänen mukaansa on nimetty ainakin yllä mainittu museo ja kansainvälinen lentokenttä. Juhu Beach on kuuluisa ruokakojuistaan, joissa myydään perinteisiä mumbailaisia ruokia kuten pav bhajia ja pani puria. Me emme viitsineet maistella ruokia ihan sen takia, että halusimme varmistaa, että olisimme terveitä häiden aikaan. En itse asiassa tiedä, onko tuolla ylipäätään suositeltavaa (länsimaalaisten) syödä.

***

Tässä siis muutamia Mumbain nähtävyyksiä. Yleisesti Old Bombay on hyvin ruuhkainen, sotkuinen ja kaoottinen pääasiassa siksi, että siellä talot on rakenettu miten sattuu ilman kunnon kaavoitusta. 22 miljoonan ihmisen kaupungissa ei voikaan olla muuta kuin aikamoinen tungos. Joitakin nähtävyyksiä kannattaa kuitenkin mennä katsomaan. Omat suosikkini ovat varmaan hindutemppelit (erityisesti jos saat jonkun intialaisen mukaan kertomaan traditioista, jumalista yms.), Haji Alin moskeija ja Elephanta Islands. EDIT: Jos Mumbain eli entisen Bombayn tunnelmat kiinnostavat (ja Intia muutenkin), niin suosittelen lukemaan Gregory David Robertsin kirjan Shantaram ja Vikas Swarupin kirjan Q&A. Jälkimmäisestä on tehty elokuva Slummien miljonääri, mutta kirja on vielä elokuvaakin parempi!

Seuraavassa postauksessa kerron reissun mielenkiintoisimmasta osiosta eli intialaisista häistä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...